söndag, mars 15, 2015

7-8/3 - Blekinge

Trevligt nog fick vi till den årliga Blekingeturen i år. Jag och Staffan tog Velaren II i ottan lördag morgon och runt niorycket närmade vi oss rampen. Vi lyckades med konststycket att sjösätta rakt ner bland stenarna vid strandkanten en bit ifrån den vindutsatta riktiga rampen. Kunde gått riktigt dåligt om det inte varit för den fyrhjulsdrivna bilen. Att det kan vara sådan skillnad.
Vi hade sedan ett par dagar en plan om hur vi ville lägga upp fisket men på grund av den sinnessjuka vinden fick vi tänka om lite. Tog oss över fjärden och började i halvlä. Efter en halvtimme hade vi haft ett par kontakter och jag hade krokat av resans första fisk.

Staffan bränner en lite finare fisk precis inne vid kanten men fiskarna är där och de hugger. Verkar som vi kommer slippa alla spanare som bara följer utan att göra minsta utfall.
Byter vik och återigen kommer det fisk med jämna mellanrum. Vissa fläckar verkar hålla flera stycken på mycket begränsad yta. Vi kommer ut lite i vinden och Staffan drar på det som visar sig bli dagens största, uppskattningsvis 4kg.

Det är slitsamt i vinden och ankaret håller inget vidare. Vi omgrupperar och försöker i ett område som var huvudfokus i da masterplan men vattnet är rent för grumligt. Som the och mjölk. Efter en del stök och ett par försök kapitulerar vi och söker oss in i ett mer vind skyddat område. Först verkar viken tom men ju längre in desto tätare står de små hannarna. Det är små fiskar men kul med tre fiskar på tre kast. Lyckas för första gången få en fisk att fastna på Big McRubber. Har haft usel utdelning på huggen, för hugg genererar den verkligen. Vi har kul ett litet tag och beger oss sedan hemåt med slutsumman 31 fiskar. Vinden ligger nu på ännu mer mot den ordinarie rampen så det blir till att improvisera och helt odramatiskt släpar fyrhjulsdriften upp båten trots lera under hjulen.

Senare på kvällen ansluter the Lundahls som även de haft mängdfiske med 35 fiskar utan några större. Snackar lite fiske, tar en kebabtallrik och nattar tidigt.

Vi lägger planen för söndagen under frukosten och bestämmer oss för att byta område lite. Vinden är fortfarande rent för jobbig en solen lyser från en klarblå himmel. Vi får i båten och kör endast ett par hundra meter innan vi bestämmer oss för att testa om det finns något hemma. Börjar med att testa gummi och inom ett par minuter har jag haft fyra kontakter utan att kroka en enda. Första fisken kommer strax senare på riktigt lång lina. Gött hugg men ingen jätte, kanske 3,5kg.

 När vi under kommande drift sakta rör oss in mot viken vi har i driftriktningen kommer en annan båt med två killar. De rundar oss i full fart och tar sikte mot inre delarna av viken, tvärstannar, kastar i ca 5min och bränner sedan iväg. Ingen i den båten som hört talas om respekt och den oskrivna regeln att om det ligger en båt i en vik så kör man till en annan vik. Den sist idioten är tydligen inte född. 
 Vi gnuggar på, får en del fisk, flyttar, bommar, har stilla perioder och får ett och annat hugg. Får en fisk som på något sätt sliter av Big McRubber. Börjar fixa med en ny, får iväg första kastet, tar tre vevtag och PANG! Kanonhug, muthugg och linan kommer farande. Betet är väck och så löjligt surt när man precis suttit i 10min och fipplat dit ett nytt bete. Bara att knyta näven, bryta ihop och komma igen! Efter detta täner vi grillen och tar vi en välbehövlig lunch. Sol, vindstilla och grillat ÄR Blekinge!
 Gör en ny rockad och kör på men fisken saknas plötsligt. Ny flytt och först är det trögt men sedan kommer ett par fiskar till mig. Dagens största på dryga 4kg är fet och fin men vi vill verkligen har något större. Vi gnuggar på men inser oss besegrade. Stannar till i en grund vik påvägen hem och tar ett par snipor.

På sista stoppet har Staffan ett kanonhugg som bara stångar och sedan lossnar. I nästa kast får ja kontakt, sätter mothugget och sedan bär det av. En go rusning 15 sidledes och sedan ner på djupet. Tror på stor fisk så jag blir mäkta förvånad när det dyker upp en felkrokad brax i 3,5kg klassen. En udda fisk avslutar helgen i Blekinge. nu tar vi nya tag inför lax- och gösturer

Inga kommentarer: