söndag, augusti 23, 2015

Sundet x 3

Sundet x3

Senaste veckorna har det kommit bra rapporter om mycket och ganska stor torsk från sundet strax söder om Ven. Har varit ute tre ggr och samtliga turer har varit kanon fångstmässigt. Dock saknas de riktigt fina fiskarna på 5-10kg. Största fisken kom när jag och Staffan var ute tors 14/11. Kanonfin kväll som började med totalt bleke och gott om både sill och torsk. Metade även en del med hel sill, både på trekrok och stor cirkelkrok . Det är lite lurigt med cirkelkrok men när fisken väl sitter så är den i princip omöjlig att tappa. Klockren krokning i mungipan. Det började kanon i finvädret men framåt kvällen kom en östlig vind som gjorde det riktigt jobbigt att ta sig tillbaka. Vi blev både kalla och blöta!

De två tidigare turerna var liknande med mycket sill och torsk i utkanten av stimmen. Vi fick gott med fisk med toppar runt 4,5kg och tror knappt vi fått en enda under måttet. Det mesta har gått tillbaka men en del torsk har fått följa med hem.

Under en av turerna lyckades vi även hitta en del makrill och ett par av dem var riktigt fina. Dessa filéades, saltades och vilade i kylen över natten. Letade fram min gamla ABU-rök och faktiskt blev det riktigt bra. Imponerande gott.  Har även grillat ett par torskryggar med fantastiskt resultat. Smörjde med olivolja, salt peppar och på grillen med skinnet nedåt. Inga vändningar utan bara lock på och svag värme. Att olja skinnet gör det lättare att få det att släppa från gallret.

Torsken har under samtliga tre turer stått ovanpå sillen, ofta precis utanför de stora stimmen. Vi har fått torsk så grunt som 8-10m under ytan där det varit 35-40m djupt. Fisken har vi sökt i rännan sydost Ven. Turbåtarna har legat i samma område tillsammans med massor av småbåtar som bara driftfiskar. Vi har letat mer och hållit oss utanför ansamlingen av båtar för att kunna söka effektivt utan störningar. Vid ett par tillfällen har vi faktiskt kunna släppa på enskilda torskar som jag sett på lodet. Flera har också tagit bettet vi presenterat. Kul att kunna vertikalfiska även på sundet.

En lite rolig greja var sälbesöket vi hade andra turen. Plötsligt dyker det upp en liten säl bara 5-10m från båten. Ser ut som att den kollar om vi har några sillar att bjuda på. Vi har inte fått något ännu så istället tar han ett varv precis under båten så vi ser den ett par meter ner i vattnet. Nyfiken säl som kommer så nära.

Inga kommentarer: