måndag, juni 23, 2014

14-15/6 - Göshelg


Under de kalla och mörka vintermånaderna händer det ibland att jag åker in till Malmö och fiskar i kanalen.  Vid ett av dessa tillfällen stötte jag på Kalle som har bloggen betesboxen. Snackade lite om kanalfiske och givetvis gösfiske. Pratade om att ses längre fram under försommaren och efter ett tag prellades 14-15 Juni. Tanken var att åka till ett verkligt okänt vatten och testa ett rykte om stora gösar. Kalle gav sig iväg i regnet redan på fredag, förövrigt hans födelsedag. Strax efter lunch kommer ett desperat SMS om att rampen i sjön är helt obrukbar!! Vad göra? Mobilisera om till annan sjö.För fiska, det ska vi! Vi dryftar ett par alternativ i Småland och efter att Kalle stämt av läget med en annan vertikalare så droga Kalle vidare. Själv jobbade jag färdigt och hann med två timmar på en Segway i Helsingborg. Fantastiskt kul men fruktansvärt meningslöst!
Kom hem i vettig tid, packade det sista och kom i säng innan midnatt men är man fiskare så är man och klockan ringer efter bara fyra timmar. Drar iväg mot Småland och två och en halv timme senare kör jag fel två gånger trots att Kalle guidar mig på telefon. Stötte på ett mycket märkligt fordon på vägen upp! 
 
Vi tar en kaffe, stämmer av läget och drar ut mot fiskeplatsen. Hade givetvis glömt köpa fiskekort och får använda det mycket väl fungerande iFiske.
När jag tänker på det inser jag hur bortskämda vi är i att kunna vara uppkopplade precis hela tiden. Passade även på att använda iPaden med det vattentäta LifeProof fodralet(inkl flytväst) som karta. Funkar mycket bra men inser att det behövs en vettig hållare till den.

Börjar fisket lite trevande. Släpper som jag brukar på ett par mindre ekon för att vara säker på att givare och inställningar i lodet funkar. Vi letar oss sakta ut mot de djupare delarna av sjön men hittar dock inga stora ekon. Det blåser på bra och det är svårt att få bra träff på de ekon som dyker upp. Kalle hör av sig och rapporterar om en bättre fisk. Hoppet växer på att jag ska hitta något vettigt. Plockar upp en matfisk tillkvällens middag.


Efter ytterligare någon timme ser jag Kalle vinka på mig. Det är stort på gång!! Lägger mig jämte och kollar på fighten. Upp kommer en riktigt stor fisk. Håvas enkelt och Kalle är extas! Härligt att se sådan lycka. Fisken är lång och tung.
Nu är vi i stort behov av lite paus och framför allt käk! Vi åker in och Kalle kockar och trixar ihop färsk lök, sparris, chili, rökt fläsk och nyfångad gös. Otroligt gott och så enkelt.  
Kör ett par timmar till senare på kvällen utan att få något mer. Brasa och grillat till en lugn sommarkväll. Frågan är om själen kan må bättre. Jag hade stora misstankar om hysteriska mängder mygg  och hade säkrat upp med mygghatt och öronproppar. Körde även med ögongardin för att slippa det första morgonljuset. Och som jag sov. Allt är som ett svart hål och vips är det morgon.

Vaknar till dimslöjor som sveper över den stilla sjön. Riktigt vackert. Planen är att fiska på samma ställe som dagen före. Kommer ut och jag bestämmer mig för att göra en lov över ett område där det stod en fisk igår. Hittar ett eko och släpper. Fisken stiger direkt och tar jiggen. Blir förvånad över tyngden då ekot inte såg så stort ut. Upp kommer en , i mina ögon grymt fin gös. Efter ett par handlandningsförsök åker håven fram. Hur gott som helst. Fisken är 82 lång och väger in 4,69kg. Faktiskt min största gös. Kändes väldigt gott att äntligen få en vettig fisk.

Vädret är i princip perfekt. Svag vind, växlande men mest soligt väder. Det är lätt att stoppa över ekon och fiskarna verkar lite mer på hugget. Det kommer upp en del små. Flyttar till ett annat område och precis när vi anländer hör vi ett vrål när en gös på dryga 7 kg landas. Andreas, ena halvan av Zander Brothers,  är het och det ska komma mer.

De få timmarna sömn under de senaste två dagarna börjar ta ut sin rätt. Tar en paus och snackar lite med de andra. Vi ligger på drift runt om varandra och snackar. Jag lägger mig tillrätta på mittoften och blundar lite och vips är jag borta. Sover förmodligen en 30-40min för när jag vaknar med ett ryck ser jag träden bara en liten bit från båten. Tittar upp och kollar djupet och ser att de är tre meter djupt. Kör ut på djupare vatten och startar om fisket med nyladdade batteri. Ett fint eko visar sig men försvinner. Jagar runt lite på det och till slut kommer jag rätt. Det smäller på och visar sig vara en mörk men ganska lång och mycket mörk småländsk gädda på dryga 5kg. Lossar den i vattnet.
Detta är ungefär det sista som händer innan vi ger upp. Mycket glada och nöjda beger vi oss hemåt.

1 kommentar:

Team Beauty sa...

Hej KJ

Grattis till fingösen, härliga bilder, man blir sugen.

Hälsningar
Magnus